فرهنگستان هنر موسیقی اواخر عصر قاجار را منتشر می کند
فرهنگستان هنر در روز ها شیوع بیماری کرونا , آوا آخرها عصر قاجار را برای دانشمندان و علاقهمندان به آوا اصیل اهل ایران در فضای مجازی منتشر مینماید .
این موسسه ( مشتمل بر 8 لوح فشرده آوازی آخرها دوران قاجار ) , پیوست کتاب گلبانگ سرافرازی ( مبانی و بررسی آواز ایرانی ) است که مؤسسه نوشته فرهنگستان هنر آن را با پژوهش بهمن کاظمی و به اهتمام وَهرَز پوراحمد و مهدی فراهانی , در سال 1389 منتشر کرد .
فرهنگستان هنر برای علاقهمندان و پژوهشگران عرصه موسیقی سرزمین اقدام به انتشار روزمره این قطعات آهنگ خواهد کرد .
لوح ابتدا : مشتمل بر اولین سطح ضبط آهنگ روی صفحه های سنگی گرام در تهران , در دیماه 1284 خورشیدی ( ژانویه 1906میلادی ) است که 116 قطعه آوا را دربرمیگیرد . اثرها مانده از این عصر را که دربرگیرنده صفحاتی زیرا صدای رجال زمان قاجار , اثر ها نوازندگان و خوانندهگان سده قبلی , دستههای آوا شاهی و بازیگران بازی زنده است , میتوان قسمتی از نمونههای صوتی ضبطشده در کشورایران دانست .
لوح دوم : دومی سطح از ضبط آوا روی صفحه های سنگی گرام در خرداد ماه 1286شمسی ( 1907میلادی ) واقعه میفتد که 20 قطعه بهجامانده از این سطح در لوح دوم پخش شده شدهاست . اثرها ضبطشده درین همین سال مرتبط با هجرت میرزا حسینقلی به همراه هیئتی 5نفره به پاریس است .
لوح سوم : صفحه های باقیمانده از این عصر که در لندن در مسافت روزهای 12 تا 23 آوریل 1909میلادی ضبط شدهاند , دراین لوح نشر داده شده شدهاست که 113 قطعه آوا را دربرمیگیرد .
لوح چهارم : این لوح صفحه های ضبطشده در تهران در سال 1291شمسی است و مشتمل بر 38 قطعه آوازی میگردد که در سال 1912میلادی در استودیوی شرکت در کوچه فیلخانه در لالهزار تهران ضبط شد و برای نشر به کارگاه کمپانی گرام در «ریگا» روسیه پیامبر می شد .
لوح پنجم : این لوح 57 قطعه موسیقایی دارااست و مرتبط با صفحه های ضبطشده در تفلیس در سال 1293شمسی است . این قطعات در پایانی تراز از زمان نخستین ضبط ورقه در اولیه روزهای تاجگذاری احمد پادشاه قاجار , که تقریباً چندین ماه قبلی از استارت نبرد جهانی نخستین بود , ضبط شد .
لوح ششم : این لوح مرتبط با صفحه ها ضبطشده در مسافت سالهای 1305 تا 1312شمسی است که پس از نبرد جهانی اولیه , کمپانیهای فرنگی آن را ضبط میکردند . در بین اثر ها ضبطشده درین عصر , تنی چند از استادان سرود زمان قاجار , اثراتی از خویش به یادگار گذاشتند که مشتمل بر 72 قطعه آوا است .
لوح هفتم : این لوح 49 قطعه آوازی داراست که اثراتی دور از هم از استادان نغمه کشور ایران را دربرگیرنده میشود . برخی از خواننده گان این عصر منسوب به مدرسه اصفهان و بومی این شهر بودند .
لوح هشتم : این لوح گردآوریشده دربرگیرنده آوازها و تصنیفهایی از خوانندگان سده قبلی در شمال مرزهای جغرافیایی کشور ایران است که از دید فرهنگی قرابت بیشتری با ما داراهستند و برخی از ایشان , سرود و تصنیف را با شعر پارسی خواندهاند که متأسفانه از ویژگی ها خواننده گان و نوازندگان این اثرها اطلاع مشخصی به دست نیامده است .
نابع آوازی بهدستآمده درین این موسسه که مجموعا 469 قطعه آوا صوتی را دربرمیگیرد , کم کم در پورتال فرهنگستان هنر منتشر خواهد شد که مخاطبان می توانند برای اخذ این اثر ها به ایمیل honar . ac . ir مراجعه نمایند .