برند سازی همایون شجریان شکست خورد
حکایت غریب حضور ویروس کرونا خیر فقط معادلات مرتبط با معاش معمول آدمها را تماما نامرتب است , بلکه قوانینی را مهیا آورده که چه بخواهیم و چه نخواهیم حس میکنیم انسانهای دیگری شدهایم ; گویی صرفا یک اسم و اسم خانوادگی از قبلی ارثیه آن نیز بر روی یک بشر متحول شده!
دراین موقعیت ولی اتفاقات دیگری نیز زمین خورد که خیر فقط جور معاش را دگرگون کرد , بلکه قوانینی را آماده آورد تا ما انسانها تجربههای مختلفی را از راز بگذرانیم , تجربههایی که در گوشهگوشه عالم بر همه فعالیتهای اقتصادی , اجتماعی , سیاسی , فرهنگی و هنری تأثیرش را بر جای گذارده و موجب ظهور و پیدایش ایدههایی متعدد شده که تا قبلی از کرونا به راحتی از آنان عبور میکردیم . غافل از اینکه نمیدانستیم روزی روزگاری همین ایدههای بی آلایش و دمدستی قرار است تبدیل به جریان حساس فعالیتهایمان شوند .
خوبتر است به رویدادهای دگرگون شده آوا طی روزهای کرونایی اشاره کنیم ; در ماههای اخیر به شدت فعالیتهای موسیقایی در تمام جهان متعلق به فضای مجازی شده و آنچه هنرمندان درین رابطه پیش روی مخاطبان قرار میدهند , تقریباً تماما زیر تأثیر ارتباطات اینترنتی است . کما این که همین اوضاع , از خوانندگان و هنرمندان فعال و غیرفعال این دسته هنری چهرههای جدیدی را عیان کرد که قبلا و در رویدادهای قانونی زیرا برگزاری کنسرتها و تکثیر آلبومهای قانونی گونه دیگری آنهارا چشم و محاسبه میکردیم .
درین دربین همان طور که قبلاً نیز به آن اشاراتی داشتهایم , بوده و میباشند اشخاصی که آنچنان از آب گل آلود ماهیگیری میکنند که گویی هراسی از فروکش کردن تلاطمات و فروافتادن پردههای چالش , ندارند! درین اثنی یک تجربه بیشتراز هر حادثه دیگری به دیده آمد و آن برنامهریزی گروهها و هنرمندان برای برپایی کنسرتهای آنلاین در فضای مجازی بود که به قدری دور از شوخی شد که چه بسا ارگانهای مدنی را نیز به عرصه کشاند تا برای حضور هنرمندان دراین میدان پروتکلهای رسمی گزینش نمایند که آنهم حاشیههای خویش را داشت . در همین مسئله طی روزهای قبلی اطلاعیهای از سمت وزارت ارشادوراهنمایی منتشر شد که قطعاً می تواند از این پس موقعیت برگزاری کنسرتهای آنلاین را وارد سطح جدیدی نماید .
تیم هنر خبرگزاری مهر در هفتههای اخیر عملکرد داشته تا در قالب گزارشهای گوناگون خبری , بخشهایی از فعالیتهای همسایه آهنگ در فضای مجازی طی روزهای کرونایی را ثبت و ماجرا نماید . فعالیتهایی که کماکان ادامه داشته و هر روز هم حاشیهها و اتفاقات جدیدی از آن در قبال جامعه مخاطبان در فضای مجازی قرار میگیرد . فضایی که غیر از مباحث نظارتی , به شدت نیازمند گسترش زیرساختهاست و واجب است مدیران حوزه فناوری ارتباطات و شرکتهای علم بنیان روی آن تمرکز بیشتری داشته باشند , بهخصوص که در برگزاری کنسرتهای آنلاین ضعف فاحش زیرساختها بعداز یورش مخاطبان در هفتهای که گذشت , بیشتراز پیش به دیده آمد .
همایون شجریان فارغ از سخن زدن حاشیهساز شد!
به صورت حتم یکی مهمترین اتفاقات موسیقایی این ایام در فضای مجازی , برگزاری کنسرت آنلاین همایون شجریان خواننده آهنگ اهل ایران با ملازمت و همراهی ارکستر مجلسی تهران به رهبری بردیا کیارس از محل سالن همبستگی بود که با حمایت همگی جانبه و سرمایهگذاری یک کدام از اپراتورهای موبایل سرزمین برگزار شد .
این کنسرت که با تیتر «نسیم وصل» با اجرای اثرها محمدجواد ضرابیان آهنگساز پیشکسوت آوا کشورمان در آلبومهای «با ستارهها» و «نسیم وصل» همراه بود , گرچه میتوانست تبدیل به یکیاز رویدادهای پرطرفدار آوا در فضای مجازی شود ولی به دلیل خلل در سامانه اینترنتی که مسئولیت پخش آنلاین این کنسرت زنده را داشتند , فضای عمل را به قدری در گیر لبه کرد که فضای هنری رخداد به کل فراموش شد .
این رخداد برخورد بخش اعظمی از یوزرها و هنرمندان حوزههای دیگر را به همراه داشت که یکی جامعترین و دیدهشدهترین آنان مرتبط با الهام پاوه نژاد هنرپیشه نمایش زنده و تلویزیون بود .
این هنرپیشه در کاغذ فردی خویش نوشت : «آلبوم باد ملایم وصل سوای ارزشهای هنری و به دنیاآمدن قانونی بانگ همایون شجریان عزیزمان , برای اینجانب یادآور خاطرات تکرار نشدنی و بینظیر کودکیم در کنار محمدجواد ضرابیان عزیزمان که از خاندان نزدیک مادریم میباشند , بوده و است و خواهد بود . یعنی تعصبی بیش تر از حد معمول… . . از زمان نشر خبر کنسرت برای این ساعت خودم را آماده کردم . نرم افزار را دانلود و کاربری تهیه و تنظیم که ساعتی کنده نحس از دنیا سختِ این ایام . به محض ورود تصویر به تالار… آنچه می بینید دریافتی اینجانب از کنسرت لایو بود! آنقدر عصبی شدم و پر و بال پر و بال زدم که بیان کردن ندارد! خبر دارم تنی چند از عزیزان نیز با همین خلل مواجه شدند! و این برای تلویزیون اینترنتی که تا گذشته این نمیشناختم و با اسم بزرگان اسمش را شنیدیم یک فاجعه است! زمانی توان پوشش فنی ندارید ناچار نیستید انجامش دهید! عالی میدانید چه درآمدی با این فعالیت کسب کردین … خویش اینجانب برای تعداد متعددی لینک و پیوند دانلود نرم افزار فرستادم البته … . و اینجانب فکر میکنم به دلیل ضعف تکنیک و فناوری صدای همایون را در شهر خودم و یک سری محل آنورتر نتوانستم بشنوم ولی صدا و تصویر آندرآ بوچلی را از یک مجموعه کشور ها و شهر دیگر با غربال شکن به شایسته ترین کیفیت تونستم ببینم! با خودم زمزمه میکنم : دلم گرفتهای دوست / هوای زاری با من… . . پینوشت : بلیط برای دیدن ۱۰ هزار تومان + ۹۰۰ تومان مالیات!!»
این نوشته مشتی مثال خروار از حجم یورش یوزرها به سامانه موردنظر بود , که خواب خوش مدیرانش برای حضور در عرصههای جدیتری زیرا سینمای آنلاین و مورد ها شبیه را تبدیل به کابوس کرد و فعالیت را به جایی رساند که بدون چاره به پاسخگویی به حجم بزرگ مطالبات مردمی شدند .
درین اطلاعیه آمده بود : «پخش زنده کنسرت «نسیم وصل» جناب آقای همایون شجریان , خواننده دوست داستنی آوا سنتی اهل ایران و آهنگ تلفیقی که از ساعت ۲۱ یکشنبه ۴ خردادماه ۹۹ , از نرم افزار تلویزیون تعاملی […] آغاز شده بود , با استقبال پرشور علاقهمندان به هنر و آوا همراه شد و رکورد بیشتراز ۷۱۰ هزار تماشاچی آنلاین برای پخش زنده این کنسرت به ثبت رسید . علاقهمندانی که به دلیل استقبال گسترده , چیره به بازدید بی نقص برنامه به صورت زنده نشدهاند , میتوانند طبق اعلام پیشین , بازپخش آن را تا روز ۱۳ خرداد ماه در نرم افزار و یا این که ورژن ذیل اینترنت بازدید نمایند . […] با تأکید دوباره بر عدم انجام بلیتفروشی برای این کنسرت و صرفاً اخذ حق اشتراک نرم افزار برای یوزرها غیر ایرانسلی , ضمن دلجویی از بعضا طرف داران جناب آقای همایون شجریان که به دلیل استقبال گسترده , چیره به تماشای کنسرت به صورت زنده نشدهاند , اعلام میدارد که به مناسبت عید سعید فطر و با امر پزشک […] , مبلغ حق اشتراک به اکانت کاربرانی که حق اشتراک ویژه خریداری کرده اما غالب به بازدید بی نقص برنامه نشدهاند , بازگردانده می شود . ایرانسل ضمن قدردانی از تمام دوستداران , فرهنگدوستان و علاقهمندانی که درین پروژه بزرگ کمپانی کردند , ابراز امیدواری می نماید که تجربهها و حاصل بزرگ نتیجه ها از اجرای این پروژه , تحت عنوان اصلی ترین کنسرت آنلاین کشورایران , موجب بسط , بهبود و ارتقای هر چه بیشتر کیفیت زیرساختهای داخلی پخش آنلاین ویدیو شود . »
در حالی که توقع می رفت کنسرت آنلاین همایون شجریان تبدیل به یک کدام از خاطرهانگیزترین کنسرتهای آوا در فضای مجازی طی ماههای اخیر شود ولی پیدایش این اختلالات اینترنتی و موردها دیگری از جمله حضور ۸۰ نفری مهمان ها ویژه در سالن یک صدایی , دریافت مبلغ تماشای کنسرت برای کاربرانی که زیر پوشش اپراتور موبایل نبودند , اجرای خیر چندان کیفیت بالا برنامه و اما بی صدا پرسش برانگیز همایون شجریان در پس این حاشیهها چه در طول برگزاری برنامه و چه در حین نشر گزارشهای رسانهای , کنسرت آنلاین این خواننده دوستداشتنی را زیر تأثیر شدید حاشیههای تجاری و بازرگانی قرار اعطا کرد .
کمپانی ایرانسل بهعنوان اپراتور حامی این اتفاق افتاد , روز قبل گزارشی آماری از میزان استقبال مخاطبان که باعث به مشکل در پخش بینقص این برنامه شده بود , ارائه کرد . بر این اصل همزمان با این اجرا یک میلیون و ۲۸۱ هزار و ۶۶۱ نفر برای ورود به نرم افزار «لنز» مبادرت کردهاند که از این در میان یک میلیون و ۲۳۲ هزار و ۲۱۴ نفر غالب به ورود شده و یک میلیون و ۲۲۹ هزار و ۳۶ نفر کنسرت زنده را بازدید کردهاند .
تعداد اشخاصی که تمام کنسرت را بهصورت آنلاین بازدید کردهاند ۷۱۱ هزار و ۹۲۴ نفر ثبت شده و ۵۱۷ هزار و ۱۱۲ نفر بهصورت دور از هم بخشهایی از اجرای همایون شجریان را بازدید کردهاند .
این آمار قانونی بیشتراز هر چیز بیانگر گنجایش بالای این زمان ویژه برای رقم میل کردن یک روی داد فرهنگی و هنری بیسابقه است که متأسفانه پایین سایه انگیزههای تجاری و درآمدزایی از یک مارک هنری , زائل شد و از دست رفت .